Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Toyota Kata tréning (Improvement KATA és Coaching KATA tréning)

toyota-kata.jpgToyota Kata - tréning / Toyota KATA - oktatás
 

 

Várjuk nyílt, 1-napos Toyota KATA tréningünkön, vagy készséggel teszünk ajánlatot céges tréningre.

Mind a nyílt, mind a céges Toyota Kata tréningeket opcionális vizsga követi. A sikeres vizsgázók tanúsítványt szereznek. 

 

A LEAN és a Toyota 
toyota-kata-book-3.jpgVannak cégek, ahol a LEAN használata "sehogy nem jön össze", vannak cégek, ahol használják, működik - és van az elit. Az egyik olyan cég, amely évtizedeken a LEAN-eszközökkel a többieknél jobb eredményeket ért el, a Toyota volt. Mike Rother-t és csapatát a Toyota kapcsán két dolog érdekelte. Egyfelől az, hogy mit csinál másként a Toyota, mint a számtalan más cég. Mi az a láthatatlan menedzsment rutin, mik azok a vezetői szokások, viselkedések, ami miatt náluk jobban működött (és működik) a folyamatos javítás és a LEAN? A másik pedig az, hogy ezen gondolkodásmódot, szokásrendszert, vezetői magatartást hogyan lehet más cégek szervezeti kultúrájába beoltani? Rother kutatásai eredményét a "Toyota Kata" című alapművében olvashatja el Ön is. Tréningünk az ő könyvére épül. Tréningünket ajánljuk a szofisztikált HR-eseknek, a magas IQ-jú vezetőknek, a "KATA GEEK-eknek", akiknek szenvedélye a folyamatos javítás.

 


 

Mi az a "Kata"?

kata.jpgAmikor valaki küzdősportot tanul, ill. edzésmunkát végez, akkor a leggyakrabban (tanulmányai elején kizárólag) a levegőt csépeli. Gyakorol. Formagyakorlatokat végez. És aki éveken keresztül, nap, mint nap tökéletesítgeti magát, az egy idő után élesben is ügyes, a harcban is félelmetes lesz.

 

 

A "Kata" általánosítható
Ha látta Tom Cruise-zal az Utolsó Szamurájt, ott van néhány nagyon kifejező perc egy XIX. századi japán falucska ilyen-olyan (nem csak harcművészeti) "Katáiból". Nem mellesleg elhangzik egy, a LEAN-fülünknek különleges gyönyörűség: "They are an intriguiging people. From the moment they wake they devote themselves to the perfection of whatever they pursue."

 Mi az a Toyota Kata?
shaolinkungfu.jpgA Toyota Kata is egyfajta "practice rutin". Mégpedig a Toyotánál és - sok más cégnél - bizonyított és egy bizonyos koreográfia szerinti zajló vezetői viselkedés és coaching párbeszéd. Olyan, amelyet nem külsős coach-ok tartanak, hanem a cég felső-, közép- és frontvonalbeli vezetői tartanak nap, mint nap (kvázi non-stop) az alattuk dolgozóknak. 
A Toyota Kata tehát az a vezetői viselkedés, mégpedig az a coach-ként történő viselkedés, amely (igen, elsőre ez furcsán hangzik) a tudományos gondolkodást / gondolkodásmintákat és ezen keresztül a javítást, javulást, tökéletesedést célozza. Ezt a munkatársaknál az a főnök tudja elérni, aki három minőséget egyesít magában, a menedzser, a vezető és coach szerepeket. 
Mit tréningezük a Toyota Kata tréningen?
Megtanítjuk a cég vezetőit arra, hogy milyen kérdésekkel, hogyan vezessék az állandó javítás coaching dialógusát. Mintha a gyógytornász nem a pácienseket, hanem csak a vezetőket tanítaná meg a gyógytornára, hogy utána ne külsősök, hanem a vezetők tarthassák egy életen keresztül a gyógytornát az egészség megőrzése érdekében.


 

Miért hasznos Megbízóinknak a Toyota Kata képzés?

kaizen-kaikaku-kakushi.pngA tréning drámai, jelenlegi tudásunk szerint a legeredményesebb lépés az ún. tanuló szervezet megteremtése és az állandó fejlesztés felé. A Toyota Kata a folyamatos javítás, de nem csak a Kaizen, hanem a radikális javítás, a Kaikaku kultúráját teremti meg. A cég menedzserei / vezetői elsajátítják azt a szemléletmódot és coach-ként történtő viselkedést, amely a munkatársakat az állandó jobbításra inspirálja. A cég menedzsmentje leválik a konzultánsok, külsősök, tanácsadók, szervezetfejlesztők köldökzsinórjáról, a fejlesztés nem alkalomszerű és nem az okos külsősöktől jön. Nem ötletládát kell kitenni kemény 2000 Ft-os prémium ígéretével, amely utána a legtöbb cégnél féléven át üres marad egy 700 fős csarnokban, hanem naponta kell minden vezetőnek a saját embereit a minden áldott napi javításban vezetni.
Összegezve: a
 Toyota Kata a folyamatos fejlesztés kultúráját alakítja ki és terjeszti. Ennek a végeredménye pedig a kisebb fluktuáció, a kisebb veszteség, a minden szempontból jobb eredmények, legyen az szállítási pontosság, minőség, EBITDA, cash-flow stb. Bármi. 

 

 

A Toyota Kata tréning tematikája

lean-in-f1.jpgJavítási (improvement) Kata
Akkor fogunk javulni, ha azért rendszeresen, nap, mint nap teszünk.

Ez a rituálé a javítási / fejlesztési Kata. Angolul az "Improvement Kata".
A tréningen megismerik a résztvevők a fejlesztési kata-t, a folyamatos javítás négy nagy (és több kisebb) lépésből álló folyamatát. 

  • Probléma definiálása, ill. a stratégiai vizsgálata
  • A jelenlegi helyzet megismerése
  • A célállapot
  • A célhoz vezető út lépéseinek tervezése

Coaching Kata
Ki tud tenni az 1. pont szerinti javulásért?
Mindenki. És kinek kell tennie?

Mindenkinek.
Azt, hogy mindenki "csipkedje magát" a coach szerepet felvevő vezetők érik el az ún. Coaching Katával. A coaching kata során kérdéseket tesznek fel a munkatársak felé nap, mint nap. 

A kérdések feltételével a coach szerepet felvevő vezető problémamegoldóból, probléma felismertetővé, probléma megoldatóvá válik. Ráadásul munkatársait - nagyképűnek tűnik, de így van - a tudományos gondolkodás elveivel közelítteti a gyakorlati problémák megoldása, ill. az állandó jobbítás felé. 

A tréningen az improvement és a coaching KATA-t, a coaching Kata kérdéseit, kérdezéstechnikáját ismerik meg a résztvevők és (lévén a tréning gyakorlásra épülő tanulás) ezt gyakoroltatjuk velük.

Választható vizsga
Opcionális Toyota Kata vizsga

 

Nyílt Toyota Kata tréningjeink időpontjai és helyszínei kapcsán kérje tréningnaptárunkat! info@mediacomm.hu, +36209342760


  •  

A nyílt tréningek részvételi díja

Kérdéseit készséggel válaszoljuk meg (+36209342760, info@mediacomm.hu).
Kérje ajánlatunkat céges tréningre! 

 

 
 
 
Jelentkezés a nyílt tréningekre
  • Jelentkezés: A jelentkezési lapot a word dokumentum értelemszerű kitöltése után e-mailben, (info@mediacomm.hu) kérjük visszaküldeni.
  • Az elfogadott jelentkezéseket visszaigazoljuk, kiküldjük az ún. előlegbekérő-levelet, annak kiegyenlítésekor kerül kiállításra a(z előleg) számla, majd a teljesítéskor a "nullás" (vég)számla. 
  • Kérdéseit készséggel válaszoljuk meg: +36209342760, info@mediacomm.hu