Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MI a Six Sigma háttéranyag

A Six Sigma
A Six Sigma egyrészt egy statisztikai fogalom, amit a tréningen megért majd. Másrészt a six sigma a folyamatjavítás folyamata vagy a folyamatjavítás eszköze. A folyamatjavítási folyamatnak vannak lépései (jellemzően 5) és vannak eszközei. Mondjuk Ön lágytojást főzött. 
1. Nem sikerült jól, szétfőttek a tojások. Definíciós, meghatározási szakasznak hívjuk, amikor azonosít egy problémát. 
2. A lágytojás példában - anélkül, hogy ezt tudatosítaná - mérni kezd. A méréssel megkezdi a 6 sigma második fázisát. Megnézi, méri, hogy mekkora a baj, van-e még szét nem főtt tojás, ami legalább főtt tojásnak "elmegy". A faliórára is ránéz, és látja, hogy legalább 20 percig forrtak a lobogó vízben a tojások, de pontosan nem is tudja, mert már a vízbe tételkor elfelejtette megnézni az órát. Még a hűtőben is van ebből a tojás "szállítmányból". Most, hogy jobban megnézi, rájön, hogy ezek a "Tesco-tojások", papírvékony héjú silányságok.
Következik a 3. szakasz, az angolban az analysis, vagyis az elemzés, amikor a rossz eredmény okát, okait, lehetőség szerint gyökérokát azonosítja. 
A példában nagyjából 0.1 másodperc alatt jön rá az ember, hogy nem 6 percig voltak a vízben a tojások. 
A probléma elemzése során arra is rájön, hogy a dolgok elfelejtése Önnél nem egyedi eset, jó mérnökként gyakran feledkezik bele a munkába. Mit fog csinálni? Elkezdi javítani a folyamatot, a folyamatjavítás 4. lépése a fejlesztés, javítás, az angolban az improvement.  
Egy lehetséges javítás, hogy legközelebb addig nem kezd bele munkába, addig nem ül vissza a géphez, amíg ki nem veszi a tojásokat. 

Sőt, a vékonyhéjú tojásnak lehet, hogy 5 perc 45 mp. is elég. Elkezd kisérletezni. Ha 5 perc 45 mp sem jó forralási idő, újra definiálja a problémát, (már nem robbant szét, de most még túl lágy), akkor (újra) méricskél (megnézi, hogy mennyire kemény/lágy), elemzi az adatokat, (az elsőnek kivett tojás nem annyira rossz, mint a többi, tehát valaszínűleg közel a megoldás....) és újra. Ha pedig rátalál a megoldásra, akkor "szabványosítja" magának a procedúrát (nézd meg a tojás méretét, az ilyen-olyan infó alapján tippeld meg a tojás vastagságát.... stb-stb., azaz biztosítja, hogy a későbbi lágytojás készítései rendre jók legyenek. Vagyis? Csökkentette a folyamat szórását. Annyira csökkenti a szórást, hogy szinte minden tojás minősége az elfogadhatósági sávba kerüljön. Ez a six sigma záró (5.) lépése, a kontroll. Tehát. A six sigma folyamatjavítási folyamat, amely folyamatnak vannak eszközei. A tréningen megtanítjuk ezen eszközök használatát. Mindez miért? A cél az, hogy annyira jó legyen a folyamat, hogy 1 millió darabból, egymillió cselekvésből "csak" (max.) 3.4 legyen hibás.