Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lean Six Sigma

Lean Six Sigma tréning
Kínálunk Lean six sigma képzéseket céges oktatásként és természetesen vannak Lean Six Sigma nyílt tréningjeink. 
Céges lean six sigma oktatásaink a tematikában is, időtartamukban is a képzési szükségletekhez, fejlesztési igényekhez idomulnak. 
Legnépszerűbb a zöld öves lean six sigma tréning, amely egy 9-napos képzés, háromszor 3 napban. A lean six sigma tréningeken először oktatjuk a six sigmát, majd a leant, végül összekötjük a két módszertant. Az utolsó nap végén van az opcionális vizsga.
A sikeresen vizsgázók zöld öves lean six sigma fokozatot szereznek. 


Mi a lean six sigma? 

A Lean Six Sigmának sincs "egyetlen" definíciója, kezdjük az Amerikai Minőség Szövetség (The American Society for Quality) meghatározásával, aztán még érthetőbbé tesszük :)): 
“Lean Six Sigma is a fact-based, data-driven philosophy of improvement that values defect prevention over defect detection. It drives customer satisfaction and bottom-line results by reducing variation, waste, and cycle time while promoting the use of work standardization and flow, thereby creating a competitive advantage. It applies anywhere variation and waste exist, and every employee should be involved.” 
lean-es-six-sigma.jpg

 

 

 

 

 

 

 Hogy ez ne legyen elvont, először tisztázzuk, hogy mi a SIX SIGMA, majd azt, hogy mi a LEAN. 
Mi a Six Sigma?
A Six Sigma a folyamatjavítás folyamata. Amely folyamatjavítási folyamatnak vannak lépései, vannak eszközei. Ezt itt egyetlen kattintással 60 másodperc alatt megérti. 
Mi a LEAN?
Ha azt mondják egy húsra, hogy lean, akkor az a "sovány" hús. Ha emberre mondják, akkor az egészségesen karcsú vagy szikár. Ami "lean", azon nincs felesleg. A LEAN a mindenféle értelemben vett veszteségek elkerülésének eszközrendszere. A LEAN megértése fél percben. 
Lean Six Sigma = Lean + six sigma
ket-szerszamostaska.jpgA Lean Six Sigma tréning két pillére tehát egyfelől a six sigma, másik oldalon a lean. A két eszközrendszer hat egymásra. 
Pl. Ha kisebb a folyamat szórása, ha kevesebb a selejt (ehhez a six sigma táskából veszünk elő eszközöket), akkor nem kell az újramegmunkálásra (rework) várni vagy nem kell semmit kidobni. És ugyebár pontosan a veszteség elkerüléséről szól a lean. A lean elvek és a lean eszközök, mind a vevő által megfizetett produktum legkisebb veszteség melletti előállításáról szólnak, ill. ezt célozzák. 
Ha betartjuk a hőmérséklet, anyag, szeletvastagság, idő stb. paramétereket, akkor nem égetjük oda a bundáskenyér szeleteket, nem kell (feleslegesen, pazarolva) újat sütni, azzal anyagot, energiát, munkaidőt tékozolni. A lean six sigma-t érdemes úgy felfogni, mint két szerszámostáska eszközeinek, szerszámainak együttes alkalmazását. A lean six sigma tréningen megtanítjuk Önnek két "táska" (két módszertan) eszközeinek használatát. A két táska szerszámai között van némi átfedés, fogjuk fel úgy, hogy a két táska eszközei 90%-ban különböznek, de mindkét táskában van snitzer és csavarhúzó. 


Lean Six Sigma képzés vagy lean six sigma tréning?
És miért lean six sigma tréningről beszélünk, függetlenül attól, hogy használjuk a (bővebb) képzés kifejezést is? Mert a képzésben van sok GYAKORLÁS. Mert a lean six sigma oktatásunk elmélet és gyakorlat. Nem csak ismeretet átadó előadás, (az is), hanem  edzésmunka is. Mert a problémák tekintélyes hányadát nem megoldania kell, hanem megoldatnia kell. Önnek meg kell csináltatni dolgokat. El kell végeztetni feladatokat. Le kell vezetnie az értékezletet. Coacholni is fog. Visszajelzést is ad. Delegál. Ösztönöz. Facilitál. Beszédet is mond. 
Kinek ajánljuk a Lean Six Sigmát?
A Lean és a Six Sigma ismerete nélkül nincs jó közép- és felsővezetés. Gyártócégeknél, a pénzügyi szektorban különösen a kereskedelmi bankoknál, az egészségügyben, logisztikában, mezőgazdaságban nélkülözhetetlen. Elképesztően hasznos ismereteket ad a frontvonalbeli supervisoroknak, művezetőknek, műszakvezetőknek is.


A Lean Six Sigma nem csak a termelővállalatoknál hasznos
Utaltunk rá, hogy nem csak az iparban, termelésben van rá nagy szükség, a "flow", a "pull" elvek használata például nélkülözhetetlen lenne az egészségügyben. 2021-ben el tud-e képzelni például bárhol Magyarországon, vagy Dél-Szudánban, szó szerint BÁRHOL a bolygón olyan gyártást, ahol a munkadarabok (!), mondjuk vasdarabok áramlása van olyan bűnösen ostobán "megszervezve", mint Magyaroszágon néhány oltóponton a koronavírus elleni oltás volt? A magyar kórházaknak egy évük volt felkészülni az oltásra (!), a folyamat nagyságrendekkel egyszerűbb, mint - potomság - 6 millió alkatrészből előállítani egy repülőgépet vagy futószalagon autót gyártani. És mi történt? Az embernek sírhatnékja volt, amikor 2021 tavaszán az anarchikus káosz képeit láttuk. Maguk az oltópontok váltak a fertőzés egyik legvalószínűbb pontjává. A gyártás, termelés és a szolgáltatások világa mellett az egészségügyben is csak a lean és a six sigma elvek mentén lehetne dolgozni.