Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEAN háttéranyag

Ott nem mondjuk, hogy az ún. "lágytojásos" példában, azt is csinálhatja - ez ugyanis már egyszerre folyamatjavítás és veszteségcsökkentés, azaz LEAN - hogy nem fog a konyhában szobrozni, hanem a telefonját beállítja, hogy a telefon 6 perc elteltével sípoljon.

Vagy mondjuk van egy étterme. Készíthet Ön úgyis 30 jó lágytojást, hogy rendszeresen és átlagosan összetör az autóba történő rossz pakolással 10-et. Vagy megromlik ("a raktárkészlet"), mert nem fér be a túl nagy tálcán vásárolt tojás a hűtőszekrénybe. Lehet rossz a tojásfőzési 6 perc azért is, mert nem méri, hogy megállapítsa, a tojás mérete a fürjtojáséhoz, a strucctojáshoz vagy egy dinoszauruszéhoz hasonló méretű. Lehet azért pazarló a folyamat, mert Ön egy távoli szállítótól hozza a tojást és mondjuk rossz időpontban, a reggeli csúcsforgalom idején. Ha pedig nem akar a beszerző rostokolni a dugóban, akkor másfélszer hosszabb úton az üzemanyagot, az amortizációt, a lehetőségidőt, a munkaidőt tékozolja, holott csak a pékség, a hentesbolt és a tojás eladó látogatásának a sorrendjét kellene megváltoztatni. 
A veszteség, a mindenféle veszteségek elkerüléséről szól a lean. A lean elvek és a lean eszközök, a vevő számára értékes (megfizetett) produktum legkisebb veszteség melletti előállítását célozzák.