Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A LEAN

lean-dashboard.pngMi a LEAN? 
Az angolban, ha egy ember "lean", akkor karcsú, szikár. Ha egy hús "lean", akkor nem zsíros, nem mócsingos.
Ha egy férfire azt mondják, hogy "lean", azon nincs felesleg.

Aki "lean", az betartja az étkezési, mozgási, alvási szabályokat, jó az egészségmenedzsmentje. 

 

Most gondoljunk egy cégre. Akár az Önök vállalatára. A LEAN működés számos folyamat, amely mindegyike a feleslegességek és veszteség nélküli, lehető legeredményesebb és leghatékonyabb működését biztosítják.

A folyamatokhoz "eszközöket" használunk. 


ket-szerszamostaska.jpgA legegyszerűbb az, hogy ha a lean menedzsmentet egy szerszámos táskaként, vagy orvosi táskaként képzeli el. Ha a táskát kinyitjuk, ki tudunk belőle venni diagnosztikai eszközöket (vérnyomásmérő, fonendoszkóp), egészséghelyreállító eszközöket (gyógyszerek, kötszer), egészségmegtartó eszközöket (recept).


A vállalati LEAN "táska", olyan eszközök, módszerek, viselkedések gyűjteménye, amelyek azt célozzák, hogy a vevő számára az értéket a lehető legkisebb veszteséggel állítsuk elő. Hogy ne legyenek a saját folyamatainkban "feleslegességek".


 

 

A LEAN-képzés szükségessége

Multi cég székesfehérvári gyárában voltak white boardok - félre tolva. Senki nem használta. És a vizuális menedzsment kapcsán attól a megabölcs megállapítástól indultunk, hogy "k***a nagy baj, ha a falról kell leolvasni a baleseteket". 
Erre varrjál gombot.
Vagy a vizuális menedzsment kapcsán egy másik gyöngyszem: 
"Rajzolgattunk mi már az oviban eleget!" 
(Innen szép nyerni.)


Amikor megkérdezzük a műszakvezetőket, hogy "náluk mi a lean", a többségük nem igazán tud válaszolni. Van, aki kapisgálja. De mivel képtelen szavakba önteni, hogyan tudná átadni a kollégáknak? MI az 5S? Az 5 szót ismerik, de az értelmét nem mindenhol értik.

 

2020. január. Péntek, reggel 8 óra. Iparágában világelső multinacionális vállalat hipermodern magyarországi gyára. Értekezlet. 
Bent van több, mint 20 közép-, és operatív vezető. Mint minden áldott reggel - ahogyan a tévében jön az időjárás-jelentés - rátérnek a fontos mutatószámokra. A mutatószámokat a falra vetítve látja mindenki. A mutatók excel cellákban lévő számok. Vetített heat map / hőtérkép. Akkor happy a csapat, ha a cella zöld. A feltételes formázású cella akkor vált zöldre, ha egy bizonyos 
küszöbérték felett van az OEE.

 

2-oee-szamitas.pngAki egész életében tanít, fényévekről érzi az alibit, felismeri a mellébeszélést.
Mi egy másik tréning előkészítése apropóján voltunk bent, de kigyulladt a riasztó fény. Udvariasan megkérdeztünk az értekezlet után néhány senior kollégát, beleértve olyan vezetőt, aki alatt 60 ember dolgozik! Buckle your seatbelt. Az OEE-számmal 2-5-10-15 éve, naponta dolgozó kollégák nem tudták, hogy az OEE mit JELENT, mi befolyásolja(!). 
Plusz azt hitték, hogy az OEE akkor jó, ha MEGY A GÉP! Ami önmagában helyes. Ugyanis az OEE egy szorzat. És a három szorzó egyike valóban arról szól, hogy ne álljon a masina. De. De a szorzatot a működtetés sebessége, és a hibátlan termékek aránya is befolyásolja. 

 

Ugyanezen cégtől jött hozzánk (preztech) tréningre két kolléga, két mérnök, aki az adott cégnél az új belépőknek a LEAN-t tanítja (!). Tehát ők történetesen a LEAN-es belső oktatásaik kapcsán voltak nálunk prezentációtechnika tréningen. Mivel a javítandó belső oktatásukban semmilyen LEAN mutatószám nem szerepelt, a tartalmilag sem tökéletes első prezi után, amikor a mutatószámokról kérdeztünk, az volt a válasz, hogy: " - Az új dolgozók oktatása során ennyire részletesen nem szoktunk belemenni".

Utána kiderült, hogy nekik is felkészítés nélkül varrták a nyakukba az új kollégák LEAN-betanítását. A két úriember autodidaktán (a Google mindenben segít) összerakott egy kis prezit, amit hétről hétre megtartottak. Semmi pluszt nem kaptak, nem kapnak érte. Az erkölcsi elismerés is nulla. Vezető, vagy a HR-es az új belépőket kikupálni hivatott oktatásokra soha be nem ül és ült. 
Ugyanakkor a két fiatalembernek a koloncot jelentő oktatások miatt a saját feladataik ellátására (ami viszont beleszámít a teljesítményértékelésbe) kevesebb idő jut. Ezért aztán minden hétfőn "lenyomnak egy nem túl részletes bemutatót, amihez, mindenki, akit érdekel, otthon hozzáolvashat".  

 lean-f1-9.jpgMi a lean képzésen a résztvevőket megismertetjük a LEAN-nel.

Megismerik a  veszteségek kerülésének igényét, a LEAN szemléletét, eszközrendszerét és GYAKOROLJÁK (hiszen a tréning gyakorolásra épülő tanulás) a LEAN-eszközök használatát.

Megtanítjuk annak a nyelvnek a jelentését, amely nyelv szavai  nap mint nap repkednek a fejük felett - de nem értik. Honnan értenék, amikor soha nem tanították meg nekik? Példa. Ha a kollégákat átjárja a Gemba séta értelme, akkor szívesen tanulják meg a Gemba-séta kérdezéstechnikáját. Ami őrülten fontos, de a legtöbb helyen lájtosan vagy nyíltan szabotálják. A tréningen résztvevő kollégák rájönnek, hogy nem a sétával van baj, hanem azzal, ahogyan csinálták, ami miatt kudarcba fulladt, és ami miatt nagyon gyorsan feladták.  

 

Kérdéseit készséggel válaszoljuk meg (+36209342760, info@mediacomm.hu). Kérje ajánlatunkat céges tréningre!